Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

1ο Thessaloniki Science Festival

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Μαΐου στο περίπτερο 8 της «ΔΕΘ-HELEXPO» και στον πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE» (Λεωφ. Γ΄ Σεπτεμβρίου και Γρ. Λαμπράκη) με ελεύθερη είσοδο και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΘ-HELEXPO, το Βρετανικό Συμβούλιο, τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη-Επικοινωνία-SciCo», τον Πολυχώρο «WE» και σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Στη στρατηγική του Δήμου, που προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στις εποικοδομητικές συνέργειες μεταξύ των φορέων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας: «Τέτοια φεστιβάλ ανοίγουν το δρόμο στους τομείς της επιστήμης, του τουρισμού και του πολιτισμού. Ο Δήμος δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης ανάλογων διοργανώσεων και στη συνέχεια το λόγο παίρνει το κοινό και καλείται να αναπτύξει τις δικές του πρωτοβουλίες».

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του Science Festival, τα οποία, όπως είπε, εκδηλώθηκαν από το Δήμο που αγκάλιασε από την αρχή τις δημιουργικές σκέψεις των νέων παιδιών και φρόντισε να τις διοχετεύσει άμεσα και στους άλλους φορείς της πόλης, με πρώτο και καλύτερο τη ΔΕΘ - HELEXPO. «Αποσκοπούμε να κάνουμε μια καλή αρχή φέτος και σταδιακά η διοργάνωση να αποτελέσει γεγονός για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω της διπλωματίας των πόλεων αλλά και τις παρουσιάσεις της Θεσσαλονίκης επιχειρούμε να επεκτείνουμε την ανάπτυξη και σε άλλους τομείς, όπως η καινοτομία και η γαστρονομία» κατέληξε.

Για μια εκδήλωση πραγματική γιορτή της νεολαίας και της πόλης έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέροντας: «αυτή η διοργάνωση πρέπει να γίνει θεσμός. Θέλουμε να μπει η νεολαία στη Διεθνή Έκθεση και να πετύχουμε να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός 365 μέρες το χρόνο, φιλοξενώντας αξιόλογες δραστηριότητες».

Ο διευθυντής του οργανισμού για την επικοινωνία της επιστήμης Sci-Co, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, επισήμανε ότι το όραμα του φεστιβάλ είναι να γίνει η επιστήμη κομμάτι της καθημερινότητας και να αποκτήσει ψυχαγωγική διάσταση.

Για διείσδυση της επιστήμης σε χώρους που δεν μπορεί να βρει εύκολα κοινό έκανε λόγο η διευθύντρια προγραμμάτων και συνεργασιών του Βρετανικού Συμβουλίου της Ελλάδας, Αναστασία Ανδρίτσου και συμπλήρωσε ότι παρόλο που το φεστιβάλ είναι το πρωτό, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 1.200 μαθητών, ενώ αποσκοπεί να πάρει με το μέρος του και το ενήλικο κοινό.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως το παρουσίασε η εκτελεστική διευθύντρια Βικτώρια Περβίζου, περιλαμβάνονται περισσότερες από 150 δράσεις, 50 διαφορετικοί συντελεστές - εκθέτες, ομιλίες, Science Café, στρογγυλά τραπέζια, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου, εργαστήρια για παιδιά και workshops.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πνευματικά Δικαιώματα

-Επιτρέπεται η αντιγραφή του κειμένου
-Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αναφορά πηγής

nek-plan.blogspot.com