Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Με μάστερ οι πενταετείς σπουδές στα Πολυτεχνεία

Οι πενταετείς σπουδές στα Πολυτεχνεία θα ισοδυναμούν με μάστερ. Η αναβάθμιση των πτυχίων πιθανώς να είναι αναδρομική.

Με μάστερ θα ισοδυναμούν στο εξής τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές της χώρας ύστερα από πενταετείς σπουδές.

Η απόφαση αυτή -που αποτελεί πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων- φαίνεται να «κλειδώνει», καθώς -σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων- πρόκειται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την Παιδεία τις επόμενες μέρες.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου η οποία επανάφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας – αλλά και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος – να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε 3 χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμα για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών θα καθορίζονται ανάλογα με τα έτη και το είδος των σπουδών. Πιθανώς να είναι αναδρομική η ενδεχόμενη αναβάθμιση των πτυχίων ώστε όλοι οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων -μέχρι ενός χρονικού σημείου- να θεωρούνται κάτοχοι μάστερ και να μπορούν να αναβαθμιστούν βαθμολογικά αν δουλεύουν π.χ. στο Δημόσιο.

Ωστόσο, θα μπει φρένο σε αιτήσεις μισθολογικής αναβάθμισης παλαιών πτυχιούχων για δημοσιονομικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πνευματικά Δικαιώματα

-Επιτρέπεται η αντιγραφή του κειμένου
-Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αναφορά πηγής

nek-plan.blogspot.com