Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Τα παραμύθια και οι αρχικές τους εκδοχές

4 παραμύθια που σας τα είπαν λάθος και άλλα 3 θα εύχεστε να μη μαθαίνατε


Τα παραμύθια που είχαν γραφτεί χρόνια πίσω από τους αδερφούς Γκριμ, τον Ρίκι Λέικ και λοιπούς συγγραφείς, δεν είχαν αυτήν την αγαθότητα και τα ευτυχισμένα τέλη που βλέπουμε στις ταινίες του Disney ή διαβάζουμε σε βιβλιαράκια όταν είμαστε μικροί. Αντιθέτως, οι αρχικές τους εκδοχές ήταν βουτηγμένες σε αίμα και σεξ. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά όπως ήταν πραγματικά, πριν τα ωραιοποιήσει η ιστορία.


1. ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ


Sleeping-Beauty
Στην αρχική εκδοχή της ιστορίας, δεν είναι το φιλί ενός όμορφος πρίγκηπα που ξυπνά την ωραία Κοιμωμένη, αλλά το άγγιγμα των νεογέννητων διδύμων της.Ενώ δεν είχε τις αισθήσεις της, η πριγκίπισσα βιάζεται από ένα μονάρχη και ξυπνά για να ανακαλύψει ότι είναι μαμά δύο φορές. Στη συνέχεια, στην αληθινή εκδοχή του Ρίκι Λέικ, ο βιαστής μονάρχης επιστρέφει θριαμβευτικά στον πύργο που κρυβόταν η ωραία κοιμωμένη και υπόσχεται να στείλει συνοδεία για να πάρει αυτήν και τα παιδιά της, ξεχνώντας να της αναφέρει ότι είναι παντρεμένος. Όταν το τρίο τελικά έφτασε στο παλάτι, η γυναίκα του μονάρχη προσπαθεί να τους σκοτώσει όλους, αλλά ανατρέπεται από τον βασιλιά. Στο τέλος, η ωραία Κοιμωμένη παντρεύεται τον Βιαστή βασιλιά και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

2. ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ


1045538073_cinderella
Μην στενοχωριέστε άλλο για την σταχτοπούτα που την βασάνιζε η πεθερά της. Όλη αυτή η σκληρότητα που είχε υπομείνει η φτωχή Σταχτοπούτα από τα χέρια της μητριά της θα μπορούσε κανείς να πει ότι της άξιζε. Στις παλαιότερες εκδόσεις της ιστορίας, η ελαφρώς πιο σκοτεινή Σταχτοπούτα σκοτώνει την πρώτη μητριά της, έτσι ώστε ο πατέρας της να παντρευτεί την οικοδέσποινα. Τα ήθελε και τα έπαθε.
Εδώ έχουμε και το άλλο στοιχείο , οτι το γυάλινο γοβάκι δεν ήταν γυάλινο αλλά από γούνα κάστορα. Μετά από παρερμήνευση μετάφρασης άρχισε η ιστορία να διαθέτει γυάλινο και όχι γούνινο γοβάκι.

3. ΧΙΟΝΑΤΗ


Snow-White
Στο τέλος της αρχικής γερμανικής έκδοσης από τους αδελφούς Γκριμ, η κακή βασίλισσα τιμωρείται τελικά για την προσπάθειά της να σκοτώσει τη Χιονάτη. Το πιο μακάβριο στην ιστορία είναι η μέθοδος που τιμωρείται, καθώς την ανάγκασαν να χορεύει φορώντας ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια από καυτό σίδερο μέχρι να πέσει νεκρή.

4. Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ


ariel
Όλοι μάλλον έχετε δει την μικρή γοργόνα που με τη βοήθεια του φίλου της φούσκα και του κάβουρα Sebastian , ξεπέρασε την κακιά μάγισσα με αποτέλεσμα να βγει στην στεριά οπού παντρεύτηκε τον πρίγκηπα. Στην πραγματική ιστορία του Hans Christian Andersen όμως, η γοργόνα για να βγει στην στεριά πίνει ένα φίλτρο το οποίο την αναγκάζει να περπατάει στα γόνατα για το υπόλοιπο της ζωής της. Αν πιστεύετε ότι ο πρίγκιπας μπροστά στην αληθινή αγάπη ξεπέρασε το κουσούρι της και την παντρεύτηκε, κάνετε λάθος. Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε άλλη γυναίκα με αποτέλεσμα η μικρή γοργόνα να αυτοκτονήσει πηδώντας στην θάλασσα και μετατρέποντας το σώμα της σε αφρό.
Τώρα εδώ είναι κάποια παραμύθια τα οποία μπορεί να μην θυμάστε αλλά σίγουρα δεν θα ξεχάσετε!

1. Ο Βασιλιάς που ήθελε να παντρευτεί την κόρη του


April's photos 028
Η συγκεκριμένη ιστορία είναι σαν της Σταχτοπούτας μόνο με μία μικρή αιμομικτική διαφορά.
Η σύζυγος του βασιλιά πεθαίνει και ο βασιλιάς ορκίζεται ότι ποτέ δεν θα παντρευτεί ξανά εκτός αν βρει γυναίκα που να ταιριάζει απόλυτα στα ρούχα της νεκρής βασίλισσας του. Και; Τα ρούχα ταιριάζουν απόλυτα στην κόρη του! Έτσι, ο ίδιος επιμένει να την παντρευτεί. Δικαιολογημένα, η κόρη έχει ένα πρόβλημα με αυτό και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αποφύγει το γάμο με τον μπαμπά. Λέει ότι δεν θα τον παντρευτεί μέχρι βρει έναν κορμό (μπαούλο) που κλειδώνει από έξω και μέσα και μπορεί να ταξιδεύει πάνω από στεριά και θάλασσα. Εκείνος τελικά το βρίσκει και της το παίρνει, αλλά η ίδια λέει ότι πρέπει να βεβαιωθεί ότι το σεντούκι λειτουργεί. Για να το αποδείξει, ο ίδιος την κλειδώνει μέσα στο μπαούλο και την πετάει στην θάλασσα. Το μπαούλο επιπλέει μέχρι να φτάσει σε μια άλλη ακτή. Έτσι, δραπετεύει από το να παντρευτεί τον πατέρα της, αλλά καταλήγει να εργάζεται ως λαντζέρισσα . Από εδώ ακολουθεί η ίδια ιστορία της Σταχτοπούτας. Συναντά έναν πρίγκιπα, αφήνει πίσω το παπούτσι της, ψάχνει να βρέι σε ποιόν ανήκει το γοβάκι , την βρίσκει και παντρεύονται. Τέλος.

2.Τα χαμένα παιδιά


Συνδυασμός HANSEL & GRETEL με Saw.
Hansel and Gretel - Banksy 2
Αυτό το γαλλικό παραμύθι ξεκινά ακριβώς όπως το παραμύθι Hansel & Gretel. Ένας αδελφός και αδελφή χάνονται στο δάσος και βρίσκονται παγιδευμένοι σε κλουβιά, περιμένοντας να φαγωθούνν. Μόνο που αυτός που θα του φάει δεν είναι μια κακιά μάγισσα, είναι ο διάβολος και η σύζυγός του. Ο διάβολος φτιάχνει μια βάση για να κόβεις ξύλα και λέει στην αδερφή να να κόψει τον αδερφό της και φεύγει για βόλτα. Τα αδέλφια ξεγελάνε την γυναίκα του και της λένε να τους κάνει μια επίδειξη πώς θα τοποθετηθεί ο αδερφός. Όταν το κάνει, τα αδέρφια την δένουν και της κόβουν τον λαιμό. Εν συνεχεία, κλέβουν όλα τα λεφτά του διαβόλου και φεύγουν.Ο διάβολος οργισμένος τους καταδιώκει αλλά πεθαίνει.

3. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ JUNIPER


Σαν το Every Stepchild's Nightmare.
The-Juniper-Tree-collected-by-the-Brothers-Grimm_Pictures-by-Maurice-Sendak
Κανιβαλισμός, δολοφονίες και αποκεφαλισμοί αφθονούν σε αυτή την παράξενη ιστορία των Γκριμ ένας χήρος ξαναπαντρεύεται αλλά η δεύτερη σύζυγος απεχθάνεται τον γιο που είχε με την πρώτη σύζυγό του, επειδή θέλει η κόρη της να κληρονομήσει τον πλούτο της οικογένειας. Έτσι, η ίδια προσφέρει στον μικρό αγόρι ένα μήλο το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα σεντούκι. Όταν σκύβει πάνω για να το πάρει, η μητριά χτυπά με δύναμη το καπάκι στον λαιμό του κόβοντας το κεφάλι του. Λοιπόν, η γυναίκα δεν θέλει κανείς να ξέρει ότι σκότωσε το αγόρι, έτσι βάζει το κεφάλι πίσω στην θέση του και τυλίγει ένα μαντήλι γύρω από το λαιμό του για να κρύψει το γεγονός ότι δεν είναι πλέον συνημμένο. Η κόρη της όμως χτυπάει κατά λάθος το κεφάλι του ρίχνοντας το στο πάτωμα και έτσι κατηγορείται για το θάνατο του. Για να κρύψει ό,τι συνέβη, τεμαχίζουν το σώμα, το κάνουν πουτίγκα και το δίνουν στον πατέρα που δεν ήξερε τίποτα, ο οποίος τον τρώει όλον. Τελικά, το αγόρι μετενσαρκώνεται ως ένα πουλί και ρίχνει μια πέτρα στο κεφάλι της μητριάς του, που την σκοτώνει και τον φέρνει πίσω στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πνευματικά Δικαιώματα

-Επιτρέπεται η αντιγραφή του κειμένου
-Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αναφορά πηγής

nek-plan.blogspot.com