Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Οι συνέπειες του ερυθρού κρέατος στην καρδιά

Αντί προγεύματος, οι συμμετέχοντες στη μελέτη για το κόκκινο κρέας καταβρόχθισαν πελώριες αχνιστές μπριζόλες. Αφού απόλαυσαν τα 226 γραμμάρια του καλοψημένου κρέατος, οι επιστήμονες τους υπέβαλαν σε ανάλυση αίματος.

Ο δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, της κλινικής Κλίβελαντ, συντονιστής της έρευνας, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μία ενδιαφέρουσα αλήθεια για τις βλαβερές συνέπειες του ερυθρού κρέατος στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων: το κόκκινο κρέας προκαλεί αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι λόγω του λίπους του ή της χοληστερίνης των ιστών, αλλά εξαιτίας ενός άλλου χημικού που απελευθερώνεται στο έντερο των κρεατοφάγων όταν καταναλώσουν τέτοια τρόφιμα. Το χημικό μεταβολίζεται τάχιστα στο ήπαρ σε ένα άλλο χημικό, το ΤΜΑΟ, που εισέρχεται στο αίμα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Aραγε, μετά την κατανάλωση του ασυνήθιστου προγεύματος, θα μπορούσε να μετρηθεί η αύξηση του χημικού στο αίμα;

Πράγματι και οι πέντε συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντική αύξηση του ΤΜΑΟ, ενώ αποδείχθηκε ότι τα επίπεδα του συγκεκριμένου χημικού μπορούν να αποτελέσουν δείκτη του κινδύνου των καρδιακών νοσημάτων στα ποντίκια. Αλλες μελέτες έδειξαν ότι όσοι προτιμούν το κόκκινο κρέας για τη διατροφή τους έχουν υψηλότερα επίπεδα ΤΜΑΟ στο αίμα. Το χημικό δεν ανιχνεύεται στο αίμα των χορτοφάγων, αλλά εκτινάσσεται στα ύψη μόλις πάρουν καρνιτίνη.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να επινοήσουν περισσότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες που θα διασφαλίζουν την καρδιακή μας υγεία με βάση τα νέα τους συμπεράσματα. Μία σκέψη, μάλιστα, είναι να στοχεύσουν εναντίον των βακτηρίων που ευθύνονται για τη παραγωγή του στο έντερο με κάποιο αντιβιοτικό, ενώ ίσως να μπορούν να διαγνώσουν τα μελλοντικά προβλήματα για την καρδιά μετρώντας απλώς τα επίπεδα ΤΜΑΟ στο αίμα.

Φυσικά τα ερωτήματα που παραμένουν είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Ο περιορισμός των επιπέδων ΤΜΑΟ θα μειώνει και τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και ποια είναι τα βακτήρια που ευθύνονται για την απελευθέρωση τους; Και τι επίδραση έχουν τα συμπληρώματα διατροφής και τα πολυενεργειακά αναψυκτικά που περιέχουν καρνιτίνη;

Πάντως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρνιτίνη είναι επικίνδυνη μόνο όταν μεταβολίζεται από τα βακτήρια του εντέρου και καταλήγει ως ΤΜΑΟ στο αίμα. Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το TMAO επιτρέπει στη χοληστερίνη να επενδύσει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και δεν αφήνει τον οργανισμό να την αποβάλει.

The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πνευματικά Δικαιώματα

-Επιτρέπεται η αντιγραφή του κειμένου
-Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αναφορά πηγής

nek-plan.blogspot.com